Blog door Sander KortenSander Blog

Stel, je hebt je ingeschreven voor je eerste triathlon en het is nog 4 maanden tot de start. Hoe bereid je je hierop voor? Wat heb ik de eerste maand zoal gedaan?

Voordat ik mij ingeschreven had probeerde ik 1 a 2 keer per week te sporten (bootcamp). Het maakt me niet uit wat voor weer het is, ik vind het heerlijk om buiten actief bezig te zijn. Af en toe rende ik enkele kilometers en daar bleef het verder bij. De disciplines fietsen en rennen leken me op zichzelf niet de grootste uitdaging. Het zwemmen daarentegen, daar keek ik tegenop. Zowel de afstand als om daarmee te beginnen.

Wanneer is de laatste keer dat jij echt een stuk gezwommen hebt?
Ik kan me ruim een jaar geleden nog wat meters in het zwembad herinneren, tijdens de wintersport. Of een paar jaar daarvoor, in de Delftse Hout. Toen was ik al buiten adem en ging het om 50 of misschien 100 meter. Als ik één discipline moet gaan trainen dan is het het zwemmen.

Vol goede moed een zwembril gekocht en een week na mijn inschrijving lag ik in het water. Met wat YouTube video’s over zwemtechnieken begon ik aan de eerste 50 meter. Tegenvaller. Maar langzaam raak je gewend aan het uitademen onder water. Af en toe observeer ik de technieken van mede zwemmers en er begint inmiddels een soort van rust en beheersing te komen.

Vorige week kon ik voor het eerst 200 meter aaneengesloten zwemmen en deze week had ik een ritme te pakken waarmee ik 500 meter gehaald heb. Er valt nog genoeg te verbeteren, maar de geboekte vooruitgang in één maand valt me niet tegen.

Waar ik vorige week tijdens het zwemmen aan niets anders kon denken dan adem halen, water buiten houden, houding van de armen, houding van de benen en hoe snel zwem ik eigenlijk, kreeg ik deze week een bepaalde rust tijdens de 500 meter. Ik dacht zelfs aan dit blog tijdens de 500 meter. Het doel was om 1x 300+ meter te zwemmen. Dat is dus wel gelukt.

Inmiddels ben ik minder angstig over de discipline zwemmen. Rust en regelmaat schijnt goed te helpen qua voorbereiding. Dit is echter mijn grootste valkuil. Hoe zoek je de balans tussen werk, sporten, eten en je sociale leven. Hoe train je bijv tijdens een wintersport? Of kan je hier prima een weekje zondigen?

Naast het zwemmen ben ik ook wekelijks gaan hardlopen. Zodra het weer wat beter wordt kruip ik op de fiets. Tot nu toe ben ik niet verder gekomen dan enkele keren per week met de fiets naar het werk (15 km).

Op dit moment train ik niet volgens een vast schema. Ter referentie gebruik ik nu een trainingsschema om je in 8 weken voor te bereiden voor een sprint triathlon. Dit volg ik niet heel strak, maar meer als inspiratie voor trainingen.

Hoe gaan jullie voorbereidingen? Problemen met de balans of juist met een specifieke discipline? Waar ligt jouw valkuil voor de triathlon?